Pe lângă gustul delicios, ciocolata neagră oferă și o mulțime de nutrienți care afectează în mod pozitiv sănătatea ta. Produsă din semințele copacului de cacao, ciocolata neagră este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți de pe planetă. Studiile arată că ciocolata neagră poate îmbunătăți sănătatea și poate reduce riscul bolilor de inimă.

1. Ciocolata neagră este foarte nutritivă

În cazul în care consumi ciocolată cu un procent mare de cacao (70-85%), atunci este într-adevăr nutritivă. Țineți minte că ciocolata neagră, ca să poată purta această denumire, trebuie să aibă în compoziție cel puțin 35% cacao în substanță solidă și cel puțin 18% unt de cacao.

Ciocolata neagră este bogată în fibre solubile și minerale.

100 g de ciocolată neagră de 70-85% cacao conține:

 – 11g fibre din doza zilnică recomandată

– 67% fier din doza zilnică recomandată

– 58% magneziu din doza zilnică recomandată

– 89% cupru din doza zilnică recomandată

– 98% mangan din doza zilnică recomandată

– o cantitate considerabilă de potasiu, zinc și seleniu

Desigur, o cantitate de 100g de ciocolată nu este o cantitate ce ar trebui consumată zilnic, deoarece conține și zahăr. De aceea, se recomandă ca ciocolata neagră să fie consumată cu moderație.

De asemenea, are o cantitate de stimulanți precum cofeină și teobromină, însă nu are aceleași efecte ca și cofeina conținută de cafea, ce te împiedică să adormi noaptea.

2. Ciocolata neagră este o sursă puternică de antioxidanți

Unitatea de măsură ce înregistrează activitatea antioxidanților din mâncare au identificat boabele de cacao neprocesate ca fiind printre cele mai eficiente dintre alimentele testate.

Ciocolata neagră este încărcată cu compuși organici, care sunt activi biologici și funcționează ca și antioxidanți. Aceștia conțin, printre altele și polifenoli și flavanoli. Un studiu arată că ciocolata neagră și cacao conțin mai mulți antioxidanți, polifenoli și flavanoli decât alte fructe care au fost testate, printre care mure și alte fructe de pădure.

3. Ciocolata neagră poate îmbunătăți fluxul sângelui și poate scădea presiunea arterială

Flavanolii din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, căptușeala arterelor, pentru a produce oxid nitric, care este un gaz. Una dintre funcțiile oxidului nitric este de a trimite semnale arterelor pentru a se relaxa, fapt ce reduce rezistența la fluxul sanguin, deci reduce presiunea arterială.

Există, de asemenea, studii care arată că ciocolata și cacao pot îmbunătăți fluxul sanguin și de a reduce presiunea arterială, însă efectele sunt în general subtile.

4. Ciocolata neagră crește colesterolul bun (HDL) și protejează colesterolul rău (LDL) de oxidare

Consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți anumiți factori importanți ce cauzează bolile de inimă. Într-un studiu controlat, pudra de cacao s-a dovedit a fi eficientă în a scădea considerabil colesterolul rău (LDL) oxidat la bărbați și în a crește colesterolul bun (HDL). Pudra de cacao conține antioxidanți puternici din abundență, care protejează lipoproteinele împotriva daunelor oxidative din fluxul sanguin.

Ciocolata neagră poate reduce și rezistența la insulină, care este un alt factor de risc comun pentru multe boli precum cele de inimă și diabet.

5. Ciocolata neagră poate scădea riscul de boli cardiovasculare

Compușii din ciocolata neagră par a fi extrem de protectivi împotriva oxidării colesterolului rău (LDL). Pe termen lung, aceasta ar putea cauza mult mai puțin colesterol depus în artere și un risc mai mic al bolilor de inimă.

Aparent, există mai multe studii pe termen lung care demonstrează îmbunătățiri drastice. Un exemplu în acest sens ar fi un studiu făcut pe 470 bărbați în vârstă, în care s-a dovedit că ciocolata neagră reduce riscul bolilor cardiovasculare cu până la 50% pe o perioadă de 15 ani.

Așadar, consumul de 2-3 ori pe săptămână de ciocolată neagră scade riscul plăcii calcificate în artere cu până la 32%.

6. Ciocolata neagră protejează pielea de soare

Compușii bioactivi din aceasta pot fi de ajutor și pielii tale. Cum? Flavonolii pot proteja împotriva deteriorării pielii cauzate de soare, îmbunătățind fluxul sanguin către piele și crescând densitatea pielii și hidratarea.

Studiile arată că persoanele care consumă ciocolată neagră înainte sau după expunerea la soare, sunt mai protejați. Așadar, ar trebui să luați în calcul acest aliment atunci când vă plănuiți vacanța la mare.

7. Ciocolata neagră poate îmbunătăți funcția creierului

Un studiu aplicat pe câțiva voluntari a demonstrat că 5 zile de consum de cacao au îmbunătățit fluxul sanguin către creier. Aceasta poate îmbunătăți simnificativ și funcția cognitivă la persoanele în vârstă, dar și fluența verbală.

Ciocolata neagră conține substanțe stimulante, precum cofeina și teobromina, care ar putea fi motivul cheie pentru care aceasta îmbunătățește funcția creierului pe termen scurt. Având atâtea motive la dispoziție pentru care ciocolata neagră, respectiv ingredientul său magic: cacao, este benefică sănătății noastre, nu este indicat să o consumăm în exces și cu atât mai puțin să o înlocuim cu mesele principale.

Sfatul nostru este să consumați ciocolata neagră cu moderație, de 2-3 ori pe săptămână, după mesele principale, ca și desert.

De asemenea, nu uitați că ciocolata neagră care conține toate aceste beneficii de mai sus este cea cu un conținut de peste 80% cacao, iar majoritatea ciocolăților din comerț au un procent mai mic. Mai mult, ciocolata neagră conține zahăr în cantități mici, încă cu cât ciocolata are un procent mai mare de cacao, cu atât va conține mai puțin zahăr.