7 beneficii ale curcuminului pentru sănătatea creierului
Pe măsură ce îmbătrânim, la nivelul creierului au loc modificări structurale și funcționale care duc la deteriorarea și îmbătrânirea acestuia. Semnele de îmbătrânire ale creierului se manifestă prin pierderea memoriei și a abilităților cognitive, reflexe întârziate sau dificultăți de vorbire și deplasare. Recent s-a descoperit că pe măsură ce înaintăm în vârstă și volumul creierului scade și se reduce numărul de celule neuronale și sinapse.
Printre cauzele ce contribuie la deteriorarea sistemului nervos se numără stresul oxidativ, obezitatea sau inflamația cronică. În plus, înaintarea în vârstă crește șansele de apariţie a bolilor neurodegenerative precum: Alzheimer, demență sau Parkinson.
Efectele curcuminului asupra sănătății creierului
Curcuminul este principiul bioactiv principal al turmericului și este responsabil pentru majoritatea proprietăților sale benefice. Are efect puternic de reducere a inflamației și a stresului oxidativ, acționând și ca antiviral, antibacterian, antialergic și antiseptic. Deoarece Curcuminul inhibă acționeau mai multor căi pro-inflamatorii este recomandat în caz de: boli cardiovasculare, diabet, boli autoimune, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurodegenerative, boli infecțioase sau boli ale sistemului osteoarticular.
Îmbunătățește memoria și concentrarea
Atunci când o persoană înaintează în vârstă se poate confrunta cu tulburări cognitive ce se manifestă prin dificultatea de a memora, de a învăța lucruri noi, va avea tendința de a repeta întrebări și povești, iar în cazuri foarte grave se poate ajunge la punctul la care nu-și va mai recunoaşte membrii familiei sau va avea schimbări bruște de dispoziție.
Curcuminul îți dovedește eficiența în cazul tulburărilor cognitive prin faptul că stimulează producția de substanțe chimice și proteine ce susțin buna funcționare a neuronilor. În același timp, curcuminul modulează și secreția de serotonină și dopamină, neurotransmițători ce mențin starea de bine și buna dispoziție, dar intervin și în procesul de dezvoltare neuronală.
Previne îmbătrânirea prematură a celulelor nervoase prin efectul antioxidant
Stresul oxidativ este rezultatul unui dezechilibru chimic între producția de oxigen reactiv și capacitatea organismului de a-l elimina, rezultând în formarea de radicali liberi. Acest dezechilibru accelerează semnificativ procesul de îmbătrânire al creierului și s-a dovedit că stresul oxidativ este una din principalele cauze de apariţie a bolilor neurodegenerative: Alzheimer, Parkinson, Huntington etc.
Curcuminul acționează puternic în combaterea stresului oxidativ prin prevenirea formării radicalilor liberi și distrugerea celor deja formați.
Acționează ca antidepresiv
Depresia este un simptom asociat tulburărilor cognitive, a demenței, a bolii Alzheimer sau a bolii Parkinson. Curcuminul posedă proprietăți antidepresive puternice prin faptul că stimulează secreția de serotonină și dopamină. Astfel se îmbunătățește starea afectivă fără a crea efecte secundare.
Previne degradarea celulelor nervoase și apariția bolii Alzheimer
Alzheimer este o boală neurodegenerativă specifică înaintării în vârstă. Ea se manifestă prin episoade de demență și un declin cognitiv sever ce distruge capacitatea de memorare și concentrare, precum și abilitățile sociale ale persoanei afectate.
Stresul oxidativ este principalul factor ce declanșează această boală. El permite acumularea unui beta-amiloid în creier care produce inflamație și a radicalilor liberi care distrug neuronii. Curcuminul inhibă acțiunea radicalilor liberi cauzați de stresul oxidativ, drept urmare protejează neuronii de distrugere și poate preveni apariția bolii Alzheimer. În același timp, inhibă și activitatea unor enzime pro-inflamatoare, reușind să elimine inflamația din corp.
Încetinește progresul bolii Parkinson
Parkinson este tot o boală neurodegenerativă declanșată de faptul că celulele nervoase nu mai produc dopamină, substanță necesară pentru menținerea stării afective și controlul mobilității. Simptomele specifice acestei boli sunt tremuratul membrelor, senzația de amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor și probleme de echilibru și coordonare a mișcărilor.
Majoritatea tratamentelor convenționale acționează pentru a reface secreția de dopamină, dar acestea pot cauza efecte adverse precum degradarea cognitivă. Studiile efectuate asupra Curcuminului arată faptul că acesta are o acțiune importantă în cazul bolii Parkinson, deoarece reușește să stimuleze secreția de dopamină fără a crea efecte secundare.
Are efect puternic de reducere a inflamației de la nivelul sistemului nervos
Citokinele pro-inflamatoare și factorii de necroză sunt substanțe ce se acumulează în timp în organism, inclusiv la nivelul creierului, și provoacă distrugerea celulelor neuronale. Curcuminul acționează puternic asupra inflamației prin a inhiba acțiunea substanțelor pro-inflamatoare. Astfel protejează celulele nervoase și previne declinul cognitiv timpuriu sau apariția bolilor neurodegenerative.
Ajută la combaterea obezității, factor de risc pentru apariția bolilor neurodegenerative
Studii recente au identificat o asociere între acumularea de grăsime corporală și un volum redus creierului, indicând faptul că persoanele supraponderale sunt predispuse la boli neurodegenerative. Curcuminul are potențialul de a reduce efectele obezității asupra degradării celulelor nervoase printr-o varietate de mecanisme. Aceasta suprimă inflamația cronică a țesutului adipos și reglează metabolismul lipidic, reducând astfel șansele de obezitate.