Nu este de mirare că medicamentele pentru calmarea durerii au devenit indispensabile, în condiţiile în care suntem tot mai expuşi stresului fizic şi psihic. Fie că este o durere de cap, de stomac sau articulară, durerea ne produce un disconfort, care face şi simplele activităţi să pară dificile, afectându-ne capacitatea de a ne concentra. Suntem amatori de paracetamol, ibuprofen şi aspirină, iar imediat ce apare senzaţia de disconfort căutăm să o atenuăm, dar de multe ori nu ne mai gândim şi la efectele secundare care pot apărea pe termen lung.
Din fericire natura ne oferă remedii diverse care potenţează sau înlocuiesc medicamentele convenţionale prescrise pentru calmarea durerii.
Coajă de salcie
Motivul pentru care extractul din coaja de salcie este adesea comparat, ca şi acţiuni terapeutice, cu aspirina este acela că substanţele active pe care le conţine sunt din aceeaşi „familie” cu celebrul medicament. Coaja de salcie este extrem de eficientă în eliminarea durerilor de spate, de cap, a nevralgiilor de trigemen şi a durerilor reumatice. În timp ce aspirina de sinteză poate ataca mucoasa gastrică şi pereţii vaselor de sânge, fragilizându-i, extractul de coajă de salcie nu are aceleaşi efecte adverse, ci din contră, îmbunătăţeşte imunitatea, protejează aparatul cardiovascular şi are efecte antiinfecţioase.
Ghimbir
Folosit pentru proprietăţile sale medicinale încă din cele mai vechi timpuri, ghimbirul s-a dovedit că este un puternic antiinflamator natural care reduce durerea, în special în cazul durerilor articulare. Gimbirul nu numai că împiedică apariţia inflamaţiilor, dar antioxidanţii din compoziţie reduc inflamaţia existentă şi aciditatea lichidului intraarticular.
Urzica
Deşi în principal este recunoscută pentru beneficiile sale în infecţiile urinare, urzica are o lungă istorie şi în tratarea durerii. Substanţele chimice eliberate de perişorii urzicii reduc acţiunea substanţelor chimice inflamatorii. Aceşti perişori acţionează ca nişte mici ace care injectează aceste substanţe antiinflamatorii, cum ar fi serotonina şi histamina, ambele fiind neurotransmiţători care influenţează percepţia durerii.
Ardei iute
Substanţa din ardeiul iute care calmează durerea se numeşte capsaicină. Aceasta manipulează starea de durere împiedicând transmiterea impulsurilor de durere la nivelul creierului. Are acţiune analgezică şi favorizează eliberarea de endorfine care reduc senzaţia de durere.
Oregano
Pe lângă savoarea ce o dă mâncării, oregano are şi proprietăţi medicinale. Uleiul de oregano conţine compuşi care au efecte analgezice, antispastice şi antiinflamatoare. De exemplu, în urma unor studii s-a demonstrat că uleiul de oregano este la fel de puternic ca şi ibuprofenul. Poate fi folosit cu succes în tratarea durerilor articulare, în atenuarea migrenelor şi a durerilor de cap provocate de sinuzită.
Valeriana
Datorită proprietăţii sale de a relaxa muşchii, valeriana este un remediu excelent pentru a trata durerea asociată cu crampele musculare, digestive, cu migrene şi oboseală cronică. Valeriana nu elimină durerea în întregime ca un medicament de sinteză, dar cu siguranţă scade intensitatea senzaţiei.
Ştiaţi că:
- Starea de spirit influenţează durerea. Cu cât te concentrezi mai mult asupra durerii, cu atât faci mai greu faţă disconfortului, spre deosebire de cei care au o atitudine proactivă.
- Persoanele care fumează au nevoie de o doză mai mare de medicamente pentru a scăpa de durerile articulare deoarece nicotina întârzie fluxul de sânge în articulaţii, întârziind procesul de vindecare.
- Atunci când ai dureri de spate nu se recomandă odihnă totală, cauzând şi mai multă durere atunci când în cele din urmă te mişti.
- Creierul nu simte durere, neavând receptori de durere. Doctorii pot realiza operaţii pe creier fără anestezie.
- Femeile simt mai multă durere decât bărbaţii deoarece au mai mulţi receptori nervoşi.