Știai că 80% din bolile cardiovasculare se pot preveni prin dietă? Stilul de viață adoptat este principalul motiv pentru care se dezvoltă bolile de inimă și ale sistemului vascular: infarctul miocardic, hipertensiunea arterială, ateroscleroza etc. Obezitatea, stresul continuu și lipsa de mișcare sunt co-factori ai acestui proces. Cel mai bun medicament în acest caz este prevenția! Cel mai simplu mod de a-ți asigura sănătatea inimii este să ții sub control factorii care îi afectează direct sănătatea: alimentația și stilul de viață.
Ce trebuie să includă dieta ta pentru a menține sănătatea inimii:
Deși, este cunoscut faptul că anumite alimente pot crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, este adesea dificil să îți schimbi obiceiurile culinare. Indiferent dacă mănânci de ani de zile mâncăruri nesănătoase sau pur și simplu dorești să ai o dieta echilibrată în acest articol vei învăța care sunt cele mai importante aspecte ale unei diete ce va susține sănătatea inimii tale:
1.Consumă fructe și legume proaspete pentru aportul zilnic de vitamine și minerale. De asemenea, au un aport scăzut de calorii, sunt bogate în fibre și conțin substanțe care pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Consumul în cantități mai mari de fructe și legume te poate ajuta să reduci consumul de alimente cu conținut caloric mai ridicat, cum ar fi carnea, brânza și gustările dintre mese.
Fructe și legume de ales: | Fructe și legume de evitat: |
|
|
2.Cerealele integrale sunt surse foarte bogate de fibre și nutrienți, precum vitaminele din complexul de B-uri, ce contribuie la reglarea tensiunii arteriale și la menținerea sănătății inimii. Poți crește aportul de fibre prin a căuta în comerț cereale integrale și a le evita pe cele rafinate.
Produse din cereale de ales: | Produse din cereale de evitat: |
|
|
3.Grăsimi bune. Grăsimile bune sunt cele nesaturate, ceea ce ce înseamnă că din dieta ta trebuie să elimini cât mai mult consumul de grăsimi saturate sau trans. Acestea sunt principalii factori pentru care apar depunerile de colesterol pe artere, blocându-le, cauzând ateroscleroză, ceea ce crește riscul de accidente cardiovasculare. Poți reduce aportul de grăsimi saturate prin a degresa carnea înainte de a o găti sau prin a alege alimente cu carne slabă: pește, carne de pasăre etc. De asemenea, când gătești este o idee bună să folosești mai puțin unt sau margarină.
Un aspect important al unui diete pro-inimă este să îți asiguri aportul necesar de acizi grași Omega 3 și 6. Multiple studii asociază consumul acestor acizi cu un nivel scăzut de trigliceride și colesterol, fapt ce încurajează consumul lor pentru a menține sănătatea sistemului cardiovascular.
Cea mai recentă inovație la nivelul suplimentelor cu acizi grași Omega 3 este uleiul de krill. Krill-ul este extras dintr-o zonă controlată a Antarcticii, iar procesare sa se face imediat după recoltare. Astfel uleiul de krill este proaspăt, nu conține metale grele și are o eficiență ridicată în scăderea colesterolului și controlul trigliceridelor.
4.Mai puțină sare. Consumul de sare în cantități foarte mari este asociat cu tensiunea arterială ridicată, factor ce predispune la boli cardiace. Deși reducerea cantității de sare pe care o adaugi pentru gust sau când gătești este un prim pas foarte bun, dar o mare parte din sarea pe care o consumi zilnic provine din alimente conservate sau prelucrate cum ar fi mezelurile, alimentele din conservă, semipreparatele sau supele la plic. Prin urmare, încearcă pe cât de mult posibil să consumi doar alimente proaspete pe care să le prepari acasă.
Un alt mod de a reduce cantitatea de sare pe care o consumi este să optezi pentru alt timp de condimente cum ar fi cele din ierburi aromate: dafin, rozmarin, oregano, busuioc sau ceapa și usturoi pentru a da gust.
Alimente cu conținut redus de sare: | Alimente de evitat: |
|
|
5.Consumă proteine din surse cu conținut redus de grăsimi. Carnea slabă, carnea de pasăre, peștele, lactatele cu conținut scăzut de grăsime și ouăle sunt surse excelente de proteine și de grăsimi nesaturate (grăsimi bune). Peștele este o alternativă foarte bună pentru carnea roșie căci are un conținut bogat și de acizi grași Omega 3 ce mențin valorile normale ale trigliceridelor.
O altă sursă excelentă de proteine sunt legumele ca fasolea, mazărea și lintea. Acestea nu cresc nivelul de colesterol, au grăsimi puține și sunt un substituent foarte bune pentru carne.
Surse de proteine pe care să le alegi: | Surse de proteine de evitat: |
|
|
6.Hidratează-te corect. Sucul de fructe din comerț, băuturile energizante și cele carbogazoase au un conținut foarte mare de zahăr și alți îndulcitori artificiali și foarte multe calorii. Consumul lor în mod excesiv duce la obezitate, un factor ce crește predispoziția pentru boli cardiovasculare.
Indicat este ca aportul de lichide să ți-l asiguri prin a bea 7-8 pahare de apă/zi, sucuri proaspete fără zahăr adăugat sau cafea și ceai fără îndulcitori. În plus limitează consumul de alcool la cel mult un pahar pe zi.