Ce sunt fibrele?

Cel mai simplu, fibrele sunt un fel de carbohidrați, găsiți în pereții celulelor plantelor, dar și un carbohidrat pe care nu poți să îl asimilezi. Nutriționiștii afirmă faptul că nu primești un plus de nutrienți de la fibre, dar nici calorii. De aceea, cei din industria dietelor le iubesc – fibrele adaugă volum ”gol”, așa că poți mânca porții mai mari, fără mai multe calorii.

Cât de importante sunt pentru organism?

Doar în cazul în care acorzi suficientă importanță acestui aspect, consumi în mod regulat o cantitate potrivită de fibre. Dar nu-ți face griji, în mod sigur nu ești singura/-ul. În realitate, adulții consumă aproximativ jumătate din doza zilnică de fibre recomandată. Experții recomandă să mâncăm circa 25-54 grame de fibre în fiecare zi, dar majoritatea consumă 15 grame. Și asta este o problemă.

Fibrele nu numai că te mențin în formă, dar ajută și la prevenirea bolilor de inimă, la colesterol și scad presiunea arterială. Și am menționat că ajută și la eforturile de a slăbi? Fibrele creează o senzație de sațietate, care reduce nevoia de a mânca. Deci cum începi să mănânci mai multe fibre? Din fericire, adăugarea de fibre la dieta ta este foarte simplă!

 1.       Fructe proaspete și legume

Exact! La fel ca și în alte cazuri ce duc la o dietă mai sănătoasă, acumularea de fibre începe prin a mânca mai multe fructe și legume proaspete. Acestea sunt pline de fibre și reprezintă o metodă minunată de a crește aportul. Mănâncă o banană la micul dejun și adaugă câteva fructe de pădure în farfuria ta la prânz. Concentrează-te să mănânci mai multe fructe și legume și o să obții și mai multe fibre.

2.       Fasole boabe

Pline de fibre și antioxidanți, fasolea și boabele nu sunt bune doar pentru o talie de viespe, ci ajută și în prevenirea bolilor (cancer, diabet, boli de inimă) și sunt simplu de adăugat în meniurile pe care le mănânci deja.

3.      Nuci, alune, migdale

O ceașcă de migdale este echivalenta a 11 grame de fibre. Bune atât ca și o gustare, cât și incluse în mâncăruri, consumul de semințe îți cresc doza zilnică de fibre mai rapid decât crezi!

4.       Semințe de in

Nu trebuie să fii un adept al semințelor pentru a iubi inul. Aruncă câteva semințe de in în cerealele tale sau în omletă, dimineața, atât pentru gust, cât și pentru binele tău. Poți adăuga câteva semințe și în cocktail-urile de fructe pe care le devorezi deja sau ar trebui să începi s-o faci. Semințele de in sunt pline de fibre și sunt o metodă simplă de a respecta cantitatea de fibre de care corpul tău are nevoie.

5.       Ciocolată neagră și pudra de cacao

Pe lângă faptul că este bogată în fibre (33,2 g/100 g porție de servire), ciocolata este cunoscută și pentru beneficiile sale pentru sănătate și o sursă bună de fier și potasiu.

6.       Condimente

La categoria condimente, cele mai bogate în conținutul de fibre sunt scorțișoara (53 g/100 g porție) și piperul negru (26,5 g/100 g). Alte condimente care conțin fibre sunt: oregano, cimbru, rozmarin, coriandru, cuișoare, busuioc, salvie, fenicul.

           În concluzie, fibrele sunt felul preferat de nutrienți al tuturor – în primul rând pentru că poți să mănânci cât dorești, fără să adaugi calorii, pentru că le găsești într-o mulțime de forme diferite, mai ales că fiecare poate găsi cea ce îi place și nu necesită o o preparare sau o prelucrare dificilă.

* Mai jos aveți un tabel cu alimente și cantitatea de fibre pe care le conțin.

Fructe

Porția de servire

Total fibre(grame)*

Zmeură

1 cană

8.0

Pară cu coajă

1 medie

5.5

Măr, cu coajă

1 medie

4.4

Banană

1 medie

3.1

Portocală

1 medie

3.1

Căpșuni

1 cană

3.0

Smochine

2 medii

1.6

Stafide

1 medie (cca 60 stafide)

1.0

Cereale, grăunțe și paste

Porția de servire

Total fibre (grame)*

Spaghete gătite, de-a întregul

1 ceașcă

6.3

Orz gătit

1 ceașcă

6.0

Fulgi de tărâțe

¾ ceașcă

5.3

Tărâțe de ovăz

1 medie

5.2

Fulgi de ovăz gătit

1 cană

4.0

Floricele de porumb

3 căni

3.5

Orez brun gătit

1 cană

3.5

Pâine, secară

1 felie

1.9

Legume, semințe, nuci

Porție de servire

Total fibre (grame)*

Mazăre măcinată gătită

1 cană

16.3

Linte gătite

1 cană

15.6

Fasole neagră

1 cană

15.0

Fasole albă gătită

1 cană

13.2

Fasole la conservă

1 cană

10.4

Miez de semințe de floarea soarelui

1/4 cană

3.9

Migdale

1 medie (23)

3.5

Fistic

1 medie (49)

2.9

Nuci

1 medie (19 jumătăți)

2.7

Sursă: http://www.todaysdietitian.com/newarchives/063008p28.shtml