Dacă vrei să adopți o dietă mai sănătoasă și să scapi de greutatea în exces, excursiile la și de la supermarket pot deveni copleșitoare. Ceea ce ar trebui să știi este că există o mulțime de opțiuni sănătoase, unele chiar și în grădina ta!

Așadar, am alcătuit aici o listă de alimente cu un număr scăzut de calorii, de la A-Z, alături de câteva metode de a introduce aceste alimente în alimentația ta.

 

Ananas (41 cal./ ½ ceașcă)

Acest fruct tropical dulce este o gustare dulce, pe care îți recomandăm s-o pui pe grătar, pentru un gust caramelizat sau s-o adaugi la desert.

Andivele (10 cal./1 cană)

Aceste frunze crocante și amare sunt un mare plus atât pentru salate, cât și pe cont propriu. Pe cât de gustoase, pe atât de scăzute în calorii!

Anghinare (38 cal./ ½ anghinare)

Dacă nu-ți aduci aminte ultima dată când ai inclus această legumă în alimentația ta, află că este momentul să o faci. Această minune mediteraneeană are o cantitate mare de antioxidanți puternici, printre care și potasiu.

Ardeiul gras (30 cal./1 ardei mijlociu)

Fie că ești într-o stare de spirit pentru roșu, galben, portocaliu sau verde, ardeiul gras oferă zeci de beneficii sănătoase. Acest legume dulci sunt pline de savoare și conțin potasiu, fibre, licopen și acid folic.

Bama (33 cal./ 1 cană)

Mulți dintre noi au tendința de a uita de bame, în căutarea de alimente sănătoase, dar există, de fapt, o mulțime de motive pentru a păstra aceste legume în minte. Bamele conțin vitaminele A, B6 și C, dar și tiamina, zinc și acid folic. Nu ai folosit încă această legumă? Înseamnă că e timpul s-o încerci!

Broccoli (30 cal./1 cană)

Broccoli este bogat în beta-caroten, vitamina C, acid folic și stimulează sistemul imunitar. De asemenea, la fel ca majoritatea legumelor crucifere de culoare verde închis, acesta reduce riscul anumitor tipuri de cancer.

Cafea (o calorii)

Vești bune! Cafeaua neagră are zero calorii! Așadar, consumatorii de cafea, pot sta liniștiți.

Caisele (14 cal./1 caisă)

Caisele sunt acele fructe frumoase, dulci, portocalii, ce apar în perioada verii. Ele reprezintă o gustare plină de beneficii nutriționale, precum vitaminele A și C, fibre și potasiu .

Castraveți (8 cal./ ½ ceașcă)

Castraveții sunt alcătuiți în mare parte din apă și te vor ajuta să te simți plin, sătul, pentru o perioadă mai lungă de timp, ajutând în același timp la hidratare.

Căpșuni (49 cal./ 1 cană)

Pe lângă gustul delicious, 1 cană de căpșuni are aproape 100% din doza zilnică recomandată de vitamina C.

Ceaiul verde (0 cal.)

Nu mai sorbi calorii și bea ceai verde! Este o băutură care combate grăsimile încărcate cu antioxidanți.

Ceapa (32 cal./ ½ ceașcă)

Pe lângă adaosul de gust pe care-l oferă la aproape orice rețetă, ceapa conține sulfură de alil, ce ajută la protejarea împotriva cancerului endometrial.

Ciorbele (10 cal./1 cană)

Ciorbele, ca de exemplu cele de găină, de fructe de mare și ciorbele vegetale reprezintă o masă sănătoasă, cu puține calorii.

Ciuperci (15 cal./ 1 cană)

Cu toții ar trebui să includem aceste legume în dieta noastră, deoarece conțin vitamine din complexul B, vitamina D, acid folic, potasiu, antioxidanți și fibre.

Conopida (14 cal./ ½ ceașcă conopidă fiartă)

Credeți sau nu, conopida este o sursă excelentă de vitamina C și acid folic, iar piureul de conopidă este bogat în fibre, fiind un substitut nutritiv pentru piureul de cartofi tradițional.

Dovleacul (30 cal./ 1 cană)

Nu trebuie să te gândești la dovleac ca la o legumă ce o consumi doar pe timpul toamnei, ci poate fi consumat pe întreaga durată a anului. Dovleacul este încărcat în beta-caroten, vitamina A, C și E, așadar, include-l în alimentația ta cât mai des posibil.

Dovlecelul (20 cal./ 1 cană)

Deoarece dovlecelul este bogat în apă (cca. 93%), acesta este foarte sățios. De asemenea, este bogat în potasiu, vitamina C și beta-caroten.

Dovlecelul de vară – pitic (36 cal./ 1 ceașcă dovlecel fiert, fără sare)

Dovlecelul de vară conține jumătate din cantitatea de calorii pe care le are dovlecelul de iarnă, asta însemnând că poți mânca de două ori mai mult, fără a-ți face probleme în privința caloriilor.

Fasolea verde (36 cal./ 1 cană)

Înmoaie fasolea verde în dressing-ul tău preferat scăzut în grăsime, pentru o gustare delicioasă și sănătoasă.

Fenicul (27 cal./ 1 cană)

Această legumă cu aromă de lemn dulce este cunoscută pentru ajutorul său în diversele afecțiuni, de la respirația urât mirositoare, la tusea de iarnă.

Germeni de fasole (aprox. 30 cal./ ½  ceașcă)

Acești germeni proaspeți, crocanți merg bine în salate, supe și alte feluri de mâncare specifice din Asia.

Grapefruit (39 cal./ ½ fruct)

Cu siguranță grapefruit-ul este fructul care ajută la detoxifiere, având superputeri antioxidante. Consumat atât în salate, crud sau tăiat în bucăți, grapefruit-ul ajută la formarea unui corp frumos.

Kale ( varză) ( 5 cal./ 1 cană)

Dacă ești în căutarea unei legume care să dea un impuls dietei tale, atunci ai găsit leguma potrivită! Aceasta conține fitonutrienți care previn cancerul, vitamina B, acid folic și mangan, ce ajută la controlul glicemiei.

Kiwi (42 cal./ 1 kiwi de dimensiune medie)

Verde în interior și pufos în exterior, acest fruct neobișnuit este o surpriză placută pentru papilele gustative, dar și scăzut în calorii.

Lămâia (20 cal./ 1 fruct fără coajă)

Citricele sunt pline de vitamina C, ceea ce le face esențiale în lupta împotriva răcelilor și a gripei. Proprietățile lor de curățare pot ajuta, de asemenea, la spălarea grăsimilor nedorite și a toxinelor din organism.

Mandarine (37 cal./ 1 fruct)

Păstrează câteva mandarine pe biroul tău, pentru o gustare ușoară. Le poți adăuga, de asemenea, și în iaurt, dimineața, la micul dejun.

Mango (45 cal./ ½ ceașcă)

Cuburile de mango congelate sunt o modalitate foarte bună de a te răcori în lunile fierbinți de vară.

Merele (45 cal./jumătate de măr roșu)

O gustare delicioasă, perfectă pentru pauzele dintre mese, merele ajută la lupta împotriva foametei. Pe lângă asta, merele reprezintă o modalitate foarte bună de a-ți curăța rapid dinții după masă, atunci când ești departe de casă.

Morcovii (35 cal./1 morcov crud mediu)

Probabil ai auzit că morcovii ajută la îmbunătățirea vederii, doar că acesta nu este singurul beneficiu pe care aceste legume crocante îl oferă. Morcovii sunt bogați în antioxidanți și sunt surse excelente de Potasiu, Megneziu și acid folic. Așadar, adaugă la gustarea dintre mese o mână de morcovi cât de des posibil.

Napi (34 cal./ 1 cană)

Napii sunt bogați în vitamina C și pot fi consumați cruzi sau prăjiți, ca orice legumă, însă sugestia noastră este piure-ul de napi. Napii au un gust puternic și nu vei avea nevoie de o porție prea mare pentru a te sătura.

Năsturel (4 cal./ 1 cană)

Pe lângă urzici, spanac, leurdă, ștevie, mai puțin cunoscute sunt frunzele de năsturel, numit și sălățică. Acestea conțin sulforafan și alți compuși renumiți pentru reducerea riscului de boală. Îl puteți consuma în salate, supe, sandwich-uri sau în orice altă gustare doriți.

Papaya (23 cal./ ½ ceașcă)

Taie acest fruct în bucăți și adaugă-l în salata ta pentru plus de dulceață, fără calorii.

Pepenele galben (30 cal./ ½ ceașcă)

Pepenele galben, una dintre cele mai populare soiuri de pepene în SUA, este considerat pe bună dreptate un ajutor al corpuluui tău, conținând vitamina A și C, precum și beta-caroten. Â

Pepenele verde (46 cal./ 1 cană)

Pepenele verde este un alt fruct minunat, care are proprietatea de a potoli setea și pe care îl poți consuma fără grija de a lua în greutate.

Piersici (38 cal./ 1 fruct mediu)

Atâta timp cât alegi piersicile proaspete, nu cele conservate în sirop dulce, ești liberă să te bucuri de beneficiile acestora, datorită conținutului de potasiu și beta-caroten. Mai mult, piersicile sunt bune pentru corpul tău și pentru papilele gustative.

Prazul (27 cal./ ½ ceașcă)

Schimbă ceapa cu un praz proaspăt și vei găsi un gust unic, cu mai puține calorii.

Prune (30 cal./ 1 fruct)

Cu pulpa lor dulce și suculentă, prunele constituie o altă gustare care nu ar trebui să lipsească din coșul tău cu fructe. Pe lângă vitamine, minerale și fibre, prunele ajută la digestie.

Ridichi (1 cal./ 1 ridiche)

Da, ai citit corect – doar o calorie/fruct, așadar le poți consuma fie tăiate și adăugate în salată, fie propriu-zis.

Roșiile (22 cal./ 1 fruct mediu)

Roșiile conțin licopen (antioxidant puternic, ce luptă împotriva cancerului), precum și vitamina C, potasiu și fibre. Studiile arată că roșiile pot ajuta, de asemenea și la protecția pielii de razele nocive UV și reduc nivelul colesterolului.

Rucola (4 cal./1 cană)

Această legumă verde cu frunze este plină de substanțe nutritive vitale, inclusive vitamina A, C, fibre și Potasiu. Încearcă să adaugi această legumă în salate și supe.

Salată verde (10 cal./ 1 cană)

Poți utiliza salata în locul lipiilor sau a chiflelor și te sfătuim să alegi mereu frunzele de culoare verde închis, pentru mai mulți nutrienți.

Sfecla (37 cal./ ½ ceașcă)

Sfecla obține culoarea sa roșie de la betaină, un antioxidant puternic, ce are un efect bun asupra corpului.

Spanac (7 cal./ 1 cană)

Această verdeață conține aproape toate vitaminele și nutrienții necesari corpului tău. Medicii afirmă că o dietă bogată în verdețuri și în legume cu frunze, poate preveni orice boală, de la cancer, la boli de inimă și osteoporoză.

Sparanghel (20 cal./ceașcă)

Venind la pachet cu vitamine și substanțe nutritive esențiale, medicii susțin că sparanghelul poate ajuta chiar la prevenirea anumitor tipuri de cancer. Mai mult, sparanghelul are o doză ridicată de antioxidanți anti-îmbătrânire, completând astfel o dietă sănătoasă.

Țelina (18 cal./ 1 cană)

Se zvonește că este nevoie de mai multe calorii pentru a digera această legumă, decât conține ea însăși și este perfectă pentru detoxifiere.

Varza (34 cal./ 1 cană de varză gătită)

Varza, în special cea violet, nu este altceva decât o veste bună pentru corpul tău, având o mulțime de proprietăți ce luptă împotriva cancerului și alte vitamine, minerale și fibre, benefice organismului tău.

Varza de Bruxelles (28 cal./ ½ ceașcă)

Nu lăsa amintirile din copilărie cu varza de Bruxelles să te pună pe gânduri! Pe lângă numărul scăzut de calorii, aceste verze micuțe dețin o grămadă de fitonutrienți ce luptă împotriva cancerului și este excelentă ca și garnitură.

Varza sălbatică ( 49 cal./1 cană)

Varza sălbatică este un aliment  bogat în vitamina K,  o excelentă sursă de vitamina A, C, acid folic, mangan, calciu și vitamina B.

Vinetele (20 cal./1 cană)

Un ingredient preferat în rețetele vegetariene, vinetele sunt bogate în fibre, minerale și vitamine, precum: C și K.

Usturoiul (4 cal./ 1 cățel)

În locul untului și condimentelor bogate în sodiu, folosiți mereu usturoiul proaspăt, pentru a adăuga gust mâncării.