Ficatul cu siguranță poate fi numit „specialist în multi-tasking” și asta pentru că îndeplinește peste 200 de funcții în organism, de la curățarea sângelui, secreția de bilă până la reglarea hormonilor și detoxifiere.
Este responsabilitatea ficatului să proceseze substanțele nutritive absorbite de intestine, astfel încât acestea să fie asimilate complet. Ficatul reglează compoziția sângelui pentru a echilibra cantitatea de proteine, grăsimi și zahăr. În plus, elimină toxinele din sânge și distruge atât alcoolul cât și medicamentele.
Sănătatea acestui organ vital este strâns legată de stilul tău de viață. Dacă NU ai o dietă pe bază de legume, NU faci exerciții fizice în mod regulat și NU îți limitezi consumul de alcool sau expunerea la toxine – la fel ca majoritatea oamenilor – este posibil să ai un ficat nesănătos.
Dacă grăsimea din ficat reprezintă 5-10% din greutatea organului, atunci diagnosticul este: boală hepatică grasă sau ficat gras.
Există două tipuri principale de boală hepatică grasă: boală hepatică alcoolică și boală hepatică nealcoolică grasă.
Simptomele ficatului nesănătos:
- Oboseală cronică
- Probleme de concentrare
- Acnee
- Dereglări hormonale
- Afecțiuni digestive, constipație sau stări de greață
- Dureri de cap
- Boli cardiovasculare
Factori de risc pentru probleme hepatice:
- Obezitate
- Colesterol ridicat
- Trigliceride ridicate
- Diabet de tip 2
- Probleme de somn
- Hipotiroidism
5 suplimente naturale pentru îmbunătățirea funcției hepatice:
1. Curcumin. Îmbunătăţeşte activitatea ficatului, având efecte asupra capacităţii acestuia de a detoxifia chimicalele xenobiotice (compuşi chimici care se găsesc în organism, dar care nu sunt produşi de către acesta).
Curcuminoidele au capacitatea de a inhiba acțiunea toxinelor, atenuează leziunile hepatice și au efect antioxidant. Curcuminul atenuează leziunile hepatice induse de etanol, supradozaj de fier, colestază acută, intoxicație sau ciroză.
2. Silimarina. Ajută la reconstrucția celulelor hepatice și eliminarea toxinelor fiind cea mai eficienta metodă pentru detoxifierea și regenerarea celulelor hepatice. Acest compus are și proprietăți antiinflamatoare, consolidează celulele hepatice și stimulează refacerea organului în urma cirozei, a stenozei hepatice sau a hepatitei.
3. Frunza de păpădie. Este bogată în vitaminele A, C, D, fier, potasiu şi zinc, ajută la protejarea celulelor hepatice. Ajută la vindecarea bolilor de ficat în diferite forme și stadii, dar și a vezicii biliare. Este un diuretic puternic, curăţă sângele și sistemul digestiv, ajutând la eliminarea metalelor grele din ţesuturi.
4. Anghinarele. Sunt un remediu eficient în afecţiunile hepatice. În tratamentul hepatitei au fost observate îmbunătăţiri ale stării pacienţilor: reduc durerile, cresc rezistenţa la efort, reduc stările de greaţă, menţin structura normală a ficatului.
5. Colina este un nutrient esențial pentru membrana celulară a ficatului. Acesta este sintetizată într-o cantitate redusă de către acesta, dar ce mai mare cantitate se obține din alimentație. Colina sprijină sistemul enzimatic al ficatului, care are rol detoxifiant. De asemenea, colina contribuie și în metabolismul grăsimilor, transportul trigliceridelor și a altor substanțe.