Urmezi o cură de slăbit, dar nu se văd rezultatele? Dietele foarte stricte te fac să ai o obsesie pentru mâncare și îți stimulează apetitul. Astfel, ajungi chiar să mănânci mai multe calorii decât în mod normal, nu slăbești, ba chiar te mai îngrași, pentru ca în final să renunți și să zici: „dieta asta nu e bună pentru mine!”.
De unde se adună caloriile în plus? Vezi care sunt cele mai frecvente greșeli în dietă:
- Graba strică treabă
Ritmul alert în care ne trăim viața de zi cu zi ne împinge să mâncăm, tot timpul pe fugă și nu îi acordăm suficient timp corpului să se pregătească pentru procesul de digestie. Astfel, apar dereglări metabolice și acumulări de grăsimi. Prin urmare acordă-ți mai mult timp pentru pauza de masă, mănâncă încet și relaxat pentru ca digestia să se desfășoare corect.
- Mănâncă 3 mese principale pe zi
Cercetările arată că cei care nu mănâncă dimineața sunt mai predispuși spre a se îngrășa. Este fals să crezi că dacă sari peste o masă vei consuma mai puține calorii pe zi. Cei care mănâncă mai puțin de 3 mese pe zi au tendința de a compensa lipsa de calorii de la o masă prin a mânca mai mult la celelalte două.
Planifică-ți 3 mese principale pe zi, începând cu micul dejun. Acesta trebuie să conțină și proteine și fibre pentru a-ți da suficientă energie până la următoarea masă. Spre exemplu, 1 ou, o felie de pâine integrală și ½ de grapefruit au doar 250 de calorii.
- Prea multe calorii sub formă lichidă
Băuturile alcoolice, smothie-urile și shake-urile, cafeaua cu lapte și zahăr, sucurile și ceaiurile contribuie la creșterea în greutate. Studiile desfășurat în Statele Unite a demonstrat că peste 21% din aportul zilnic de calorii provine din băuturi.
Înlocuiește orice fel de băutură răcoritoare cu apă plată sau minerală, bea lapte degresat și sucuri din fructe proaspăt stoarse, iar alcoolul trebuie băut cu moderație.
- Porții prea mari
Dacă ești obișnuită cu porțiile de restaurant sau să mănânci tot din farfurie chiar dacă te-ai săturat, atunci este foarte posibil ca aportul tău caloric să fie mult mai mare decât necesarul pentru organismul tău.
Iată câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a reduce porțiile:
- Nu mânca tot din farfurie
- Mănâncă din farfurii și boluri mai mici
- Cântărește-ți porțiile cu un cântar alimentar
- Ingrediente nesănătoase
Pe lângă porțiile prea mari, se întâmplă să „condimentăm” salatele sau alte mâncăruri, cu calorii în plus, prin a adăuga: crutoane, bacon, cașcaval, dressing-uri sau sosuri. Astfel, un simplu piept de pui la grătar cu o salată pe lângă, poate avea mult mai multe calorii decât un burger.