Unul dintre cele mai feminine accesorii sunt, cu siguranță, tocurile. Stiletto, pump, peep-toe… oricare ar fi stilul de pantofi pe care îl alegi, trebuie să citești ce efect au asupra picioarelor tale, sau, mai bine, ce efect are renunțarea la tocuri:

1. Picioarele se alungesc

Chiar dacă pe tocuri picioarele arată mai lungi, odată ce renunți la ele, acestea vor fi într-adevăr mai lungi. Studiile au demonstrat că tocurile atrofiază mușchii gambelor, scurtându-i. Odată ce renunțăm la tocuri, acești mușchi își vor recăpăta forma. Streching-ul și exercițiile fizice ajută la grăbirea acestui proces.

2. Îmbunătățește postura coloanei

Tocurile pun o presiune majoră asupra spatelui, mai ales asupra zonei lombare. Mai mult chiar, unele femei prezintă o afecțiune chiar mai gravă, una dintre vertebrele zonei lombare alunecă peste cea anterioară, cauzând dureri insuportabile. Când renunțăm la tocuri, coloana revine la forma normală anatomică.

3. Scapă de durerile din picioare

Talpa piciorului este făcută să stea la o poziție de 90 grade față de corp. Tocurile nu afectează doar mușchii gambei, ci și călcâiul (tendonul lui Ahile), cauzând astfel durere în această zonă. Când nu mai purtăm tocuri, iar talpa își reia poziția obișnuită față de corp, durerile vor dispărea treptat.

4. Înapoi la alergat

Multe doamne și domnișoare au renunțat la jogging din cauza durerilor de genunchi. Dar dacă am descoperi că disconfortul din articulații nu se datorează alergărilor, ci tensiunii pe care tocurile o pun aspura genunchilor? Atunci când purtăm pantofi cu toc, centrul de greutate al corpului se deplasează înainte, cauzând presiune asupra ligamentelor.

5. Echilibru mai bun

S-a demonstrat că femeile care poartă constant tocuri au un echilibru precar față de cele care poartă pantofi cu talpa plată. Când avem probleme cu echilibrul, nu vom putea performa în anumite sporturi, ba chiar ne vom împiedica mai des.

tocuri

Chiar dacă nu puteți renunța la acești eleganți pantofi, specialiștii recomandă ca tocurile să fie purtate de maxim două ori pe săptămână, nu mai mult de 15-20 ore. Și vă mai oferim câteva sfaturi pentru a reduce cât mai mult efectele nocive:

– purtați tocuri în zilele în care știți că nu trebuie să umblați foarte mult pe jos, sau că nu este nevoie să stați în picioare

– după o zi în care ați purtat tocuri, faceți execiții fizice pentru a vă recupera tonusul muscular. Cel mai simplu și util exercițiu este cel în care ridicați cu degetele de la picioare un obiect micuț de pe podea. Acest exercițiu va reduce rapid tensiunea din tendoane.

– purtați branțuri care vor atenua impactul asupra genunchilor

Aveți grijă de picioarele voastre! La urma urmei, ele vă susțin… la propriu și la figurat!