Pentru poeți și romantici inima este sursa celor mai intense sentimente pe care le poate avea un om, iar pentru oamenii de știință este motorul care ne ține în viață. Dar, indiferent din ce unghi privești inima, sănătatea ei este esențială. Bolile de inimă sunt principalul factor de deces în rândul românilor și surprinzător mulți nu conștientizează care sunt factorii de risc și ce ar trebui să facă pentru a preveni apariția bolilor cardiovasculare.

Iată cele mai frecvente mituri legate de inimă și problemele asociate:

Mitul nr. 1: Dacă ai probleme cu inima, nu trebuie să faci efort.

O dată diagnosticați cu boli de inimă, multe persoane sunt tentate să reducă efortul fizic pe care îl depun, de multe ori ajungând în extrema sedentarismului. Dar, pentru majoritatea bolilor cardiace, a nu mai face mișcare nu este o idee bună. Lipsă activității fizice poate cauza cheaguri de sânge și o decădere a condiției fizice generale. Surprinzător, activitatea fizică întărește mușchiul inimii, îmbunătățește fluxul sangvin către creier și organele interne, și te ajută să ai o stare generală de bine.

Ce e de făcut? Stabilește împreună cu doctorul tău care ar fi exercițiile fizice benefice pentru tine și cât de mult efort ai voie să faci. Cel mai simplu este să mergi mai mult pe jos.

Mitul nr. 2: Dacă iei medicamente pentru scăderea colesterolului, poți mânca orice.

Nivelul ridicat de colesterol din sânge vine din două surse: ficat și anumite alimente. Statinele sunt o clasă de medicamente ce reduc cantitatea de colesterol, astfel scade riscul de apariție a depunerilor de colesterol în artere. Dacă iei un tratament cu astfel de medicamente și continui să mănânci alimente bogate în grăsimi atunci, efectul tratamentului nu mai este același, iar nivelul de colesterol poate chiar să crească.

Ce e de făcut? Schimbarea alimentației este esențială pentru a menține un nivel sănătos al colesterolului. Evită carnea procesată și mâncărurile prăjite, redu consumul de alcool și de zahăr. Toate aceste conțin colesterol „rău”. Alimente care scad colesterolul: legume, alune și nuci, avocado, pește, praf de turmeric, usturoi, ulei de măsline.

Mitul nr. 3: Dacă fumezi de mulți ani, șansele de a avea boli de inimă, nu scad dacă renunți la fumat.

Indiferent de vârstă, de cât de des fumezi sau de cât timp, dacă renunți, beneficiile sunt imediate. La numai un an după ce nu mai fumezi, riscul unui atac de cord scade cu 50%.

Ce e de făcut? Stresul constant poate fi un factor care să te determine să fumezi mai mult. Încearcă să înlocuiești nevoia de a fuma pentru a te destresa cu alte obiceiuri: meditație, yoga, sport etc.

Mitul nr. 4: Bolile de inimă se întâlnesc doar la bărbați.

Începând cu anul 1984 s-au înregistrat mai multe decesuri, cauzate de boli de inimă, în rândul femeilor decât în cazul bărbaților. Bolile cardiovasculare sunt principalul factor de deces pentru femeile de peste 65 de ani. La menopauză, nivelul de estrogen din organismul feminin scade. Se consideră că acest hormon joacă un rol în menținerea elasticității vaselor de sânge, prin urmare o scădere a nivelului de estrogen poate cauza o creștere a riscului de probleme cardiace.

Ce e de făcut? Indiferent dacă ești bărbat sau femeie este important să îți monitorizezi tensiunea arterială și nivelul de colesterol. Dacă apar modificări ale valorilor normale, consultă-te cu doctorul tău pentru a identifica o eventuală problemă și a stabili un tratament.

Mitul nr.5: Dacă ai probleme cu inima, trebuie să mănânci cât mai puține grăsimi.

Este adevărat că este indicat să ai o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi saturate sau trans. Dar, există și alte tipuri de grăsimi, în special cele nesaturate, care sunt benefice sănătății. sunt recunoscuți pentru faptul că reduc tensiunea arterială și aritmiile, împiedică coagularea sângelui, reducând posibilitatea creării cheagurilor ce pot duce la atacuri cerebrale și reduc riscul atacului de cord.

Pentru îmbunătățirea colesterolului și scăderea trigliceridelor, cercetările demonstrează că uleiul de krill este mai avantajos față de uleiul de pește: numai 1g ulei de krill pe zi poate reduce până la de 2 ori mai mult colesterol, față de cei care iau 3g ulei de pește.

Ce e de făcut? Îmbogățește-ți dieta cu grăsimi bune pe care le obții din pește, alune și nuci, ulei de măsline sau carnea de pasăre neprocesată.