Anxitatea este răspunsul natural al organismului la stres. Se descrie ca o senzație de frică și aprehensiune față de ceea ce poate urma. Prima zi de școală, un interviu sau susținerea unui discurs pot cauza stări de nervozitatea și teamă asociate anxietății.
Dar, dacă senzația de anxitatea este la un nivel grav, este constantă și persistă mai bine de 6 luni atunci orice experiență cotidiană poate fi traumatizantă, chiar dacă majoritatea o consideră o situație obișnuită. Cea mai gravă problemă a anxietății este faptul că multe persoane nu pot înțelege că stările pe care le au sunt cauzate de anxietate, iar cei din jur îi cataloghează ca fiind iresponsabili sau pasivi.
Cum se manifestă anxietatea?
Anxietatea se manifestă diferit la fiecare persoană. Sentimentul poate fii asociat cu ceva inofensiv ca senzația de fluturii în stomac sau foarte grav, palpitații ale inimii. În alte cazuri apar coșmaruri frecvente, atacuri de panică sau o senzație de compleșire emoțională. Orice schimbare care urmează să apară în viața cuiva este umbrită de o senzație de teamă și îngrijorare.
Simptomele generale de anxietate includ:
- Creșterea tensiunii arteriale
- Tulburări de respirație
- Neliniște și agitație
- Probleme de concentrare
- Tulburări de somn
5 lucruri pe care le faci din cauza anxietății
Factorii declanșatori ai anxității sunt de cele mai multe ori situațiile cotidiene normale care pentru majoritatea oamenilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare sau teamă. În cazul persoanelor care suferă de anxietate orice situație socială sau orice schimbare din viața lor pot fi factori declanșatori ai anxietății și se manifestă cel mai vizibil prin schimbări ale comportamentului.
Nu știi cum te afectează anxietatea? Iată ce faci din cauza ei:
Îți este teamă să vorbești în public și să socializezi cu persoane noi
Sunt anumite evenimente pe care le-ai planificat din timp cu familia, prietenii sau țin de locul tău de muncă: zile de naștere, excursii, petreceri, ședințe, prezentări sau evenimente corporate. Starea de anxietatea te determină să nu te simți confortabil și poate chiar să îți fie teamă să vorbești în fața mai multor persoane, să socializezi cu persoane noi sau să iei parte la discuții. Astfel te poți afla în situația de a anula participarea ta în ultima clipă.
Adormi târziu și te trezești foarte devreme
Somnul este cel mai afectat de stările de anxietate. Din cauza axietății, sistemul nervos este mereu în alertă și poate fi foarte dificil ca la sfârșitul zilei să te poți liniști pentru a adormi în timp util. Dimineața, nivelul de anxietate este în creștere și din această cauză te trezești mai repede și nu poți adormi la loc.
Astfel se acumulează oboseala și îți va fi din ce în ce mai greu să te adaptezi la stres, să te refaci după boală, vei avea dificultăți de concentrare, probleme digestive sau dezechilibre hormonale și metabolice.
Te gândești obsesiv la greșelile pe care le-ai făcut
Cea mai gravă situație este să faci o greșeală la locul de muncă. Gândul că ai făcut o greșeală și scenariile pe care ți le faci în minte asupra repercursiunilor cauzează stări de anxietatea și nervozitate. Chiar dacă situația s-a rezolvat, anxietatea nu te lasă să treci peste moment și continui să acționezi cu teamă asupra oricărui task de frica unei noi greșeli.
Deși cu toții ne dorim să facem lucrurile perfect este normal să greșești și i se poate întâmpla oricui. Dar, din păcate, anxietatea nu te lasă să vezi lucrurile așa.
Te simți obosit fizic și psihic constant
Anxietatea îți consumă toată energia fizică, dar și psihică. Din această cauză anxietatea se poate agrava la punctul la care vei dori doar să rămâi acasă, în pat, ca să nu te mai cofrunți cu problemele cotidiene.
Ești reticent față de nou
Majoritatea oamenilor sunt încâtați de planurile de viitor fie că este vorba de o vancanță mult dorită, schimbarea locuinței sau un nou loc de muncă. Dacă suferi de anxietate, toate aceste situații generează senzația de intimidare și frustrare. Experiența prezentului și dificultățile cauze de anxietate asupra vieții sociale cauzează o reticență la nou și ajungi să nu te mai bucuri de lucrurile pozitive pe care ți le rezervă viața.
Remedii naturale anti anxietate
Evită consumul de zahăr și alimente procesate. Consumul de alimente cu un aport glicemic ridicat alimentează stările de depresie și anxietate. Zahărul și carbohidrații rafinați generează fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge accentuând anxietatea, nervozitatea și oboseala. Aceste alimente pot provoca schimbări de dispoziție și pot altera nivelul de energie, ceea ce face mai dificilă menținerea sub control a anxietății. Sunt de evitat: patiseriile, fursecurile și biscuiții din comerț, băuturile carbogazoase, prăjelile sau mezelurile.
Redu consumul de alcool și cafea. Excesul de alcool și cafeaua agravează stările de iritabilitate și nervozitate, specifice anxietății. Pentru controlul anxietății se recomandă doar 1-3 pahare de alcool pe săptămână. Iar în cazul persoanelor care au atacuri de panică, cafeaua trebuie înlocuită cu ceaiul negru, dar nu se recomandă mai mult de 1 cană/zi.
Hidratează-te. Când organismul este deshidratat anumite funcții nu se îndeplinesc în mod corespunzător. Mușchii ți se încordează, hormonii nu sunt transportați unde trebuie, iar creierul este mult mai sensibil la schimbări, fiind format din 85% apă.
5-HTP sau 5-hidroxitriptofan este un precursor care intervine în metabolizarea serotoninei. Acesta se găsește în mod natural în Griffonia Simplicifoliia, plantă adaptogenă recunoscută pentru efectele benefice pe care le are asupra unui organism expus în permanenţă la stres. 5-HTP ajută în tratarea mai multor simptome asociate anxietății: dureri de cap, insomnie, fluctuații ale stării de spirit, fără a crea reacții adverse.