lectura de 6 minute

Ashwagandha sau Ginseng indian, este considerată planta adaptogenă nr. 1 a medicinei alternative! Capacitatea sa de a regla răspunsul organismului nostru la stres garantează o serie de beneficii surprinzătoare pentru sănătatea noastră fizică, psihică și emoțională.

Ashwagandha este o plantă ayurvedă cunoscută pentru faptul că reușește să restabilească echilibrul hormonal în corp, acționând ca adaptogen. Adaptogenul este o substanță naturală, obținută din plante, care ajută organismul să se adapteze și să își regleze procesele din corp pentru a face față stresului vieții cotidiene, pentru a combate oboseală și pentru a restabili echilibrul anumitor procese metabolice.

Ce beneficii asigură Ashwagandha dacă o iei zi de zi?

Principalele aspecte asupra cărora funcționează Ashwagandha sunt strâns legate de stres și de modalitatea în care funcționează organismul nostru ca urmare a expunerii la acesta.

Eficiența extractului de Ashwagandha este dată de conținutul de withanolide, substanțe active care ajută la echilibrarea unei game largi de funcții biochimice. Withanolidele, alcaloizii, acizii grași și aminoacizii din Ashwagandha cresc rezistența organismului la stres și protejează sistemul nervos de efectele degenerative cauzate de stresul oxidativ.

Ești curios să știi ce poate face Ashwagandha? Iată top 5 beneficii:

1.Te vei trezi plin de energie

Ashwagandha relaxează sistemul nervos și induce un somn odihnitor. Principala sa acțiune este de a regla nivelul de cortizol și de a elimina starea de alertă permanentă, acordându-i organismului susținerea de care are nevoie pentru a se odihni și regenera. Prin capacitatea sa de a regla fluxul de cortizol, Ashwagandha reușește să asigure organismului energia de care are nevoie pentru a începe ziua, fără a genera stări de agitație.

2. Îți vei menține nivelul de energie pe tot parcursul zilei

Pățești adesea ca în jurul orelor 15:00 să te lovească o stare de oboseală care te împiedică să îți duci la capăt taskurile? La rădăcina acestei probleme stau glandele suprarenale cele care mențin echilibrul hormonilor tăi. Dar, atunci când acestea nu funcționează corespunzător apare starea de oboseală, dificultatea de concentrare sau pofta de dulce. Aceaste simptome se reunesc sub numele de oboseală suprarenală (adrenală).

Prin abilitatea de a regla modula secreția de hormoni Ashwagandha previne instaurarea oboselii adrenale și îți menține nivelul ridicat de energie pe tot parcursul zilei.

3. Îți vei reface echilibrul hormonal

Unul dintre aspectele cele mai interesante ale Ashwagandhaei este faptul că ajuta în cazul afecțiunilor tiroidiene, tiroida fiind principala glandă responsabilă pentru controlul și secreția hormonilor. Primele studii clinice efectuate în acest sens dovedesc că Ashwagandha reglează funcțiile tiroidiene pentru persoanele diagnosticate cu hipotiroidism și îmbunătățește starea de sănătate a celor cu tiroidă hiperactivă sau boala lui Grave.

4. Nu vei mai avea senzația de „ceață mentală”

Ceața mentală se caracterizează prin senzația de confuzie, dificultăți de concentrare, lipsa de energie, dureri de cap, iritabilitate și anxietate. Principalul factor care determină apariția acestor simptome este stresul prelungit care influențează direct calitatea somnului și alimentația. Din cauza stresului sistemul tău nervos nu mai are capacitatea de a menține funcțiile recurente pe care le are de urmat: concentrare, memorare și energie.

Studiile arată că Ashwagandha are capacitatea de a regenera și proteja celulele nervoase. Ashwagandha protejează celulele gliale și neuronale de stresul oxidativ, prevenind declinul cognitiv. În plus, s-a demonstrat că Ashwagandha stimulează creșterea și regenerarea neuronală, restabilind astfel capacitatea de memorare și concentrare.

5. Vei avea o stare permanentă de calm

Una alt beneficiu cunoscut al acestei plante este capacitatea sa de a lucra ca un remediu natural pentru anxietate. Într-un studiu din 2009 publicat în PLOS One, s-a demonstrat că efectele Ashwagandha asupra stărilor de anxietate sunt comparabile cu cele a medicamentelor dedicate, doar că Ashwagandha nu provoacă efecte secundare. Ashwagandha se dovedește a fi de un real succes și pentru persoanele care au semne de depresie. Deoarece stresul este o cauză cunoscută a depresiei, Ashwagandha se recomandă ca remediu natural antidepresiv prin capacitatea sa de a crește rezistența organismului la stres.

Dozaj Ashwagnadha, Ginseng-indian:

300 – 500 miligrame/zi

Cum acționează Ashwagandha asupra stresului?

Ashwagandha intră în categoria plantelor adaptogene, plante cu un conțin bogat de substanțe active ce susțin sistemele fiziologice din corp, cum ar fi sistemul hormonal sau nervos, pentru a face față stresului și oboselii.

Eficiența extractului de Ashwagandha este dată de conținutul de withanolide, care ajută la echilibrarea unei game largi de funcții biochimice. Withanolidele, alcaloizii, acizii grași și aminoacizii din Ashwagandha cresc rezistența organismului la stres și protejează sistemul nervos de efectele degenerative cauzate de stresul oxidativ.

Ashawagandha, beneficii dovedite în lupta cu stresul

Reduce nivelul de cortizol

Un studiu publicat in the Indian Journal of Medicine în 2012 atestă efectul Ashwagandhei asupra nivelului de cortizol. După 60 de zile de administrare cu suplimente pe bază de Ashwagandha, s-a raportat o scădere cu 28% a nivelului de cortizol în rândul participanților la studiu.

Cortizolul este hormonul care se secretă ca reacție la un factor de stres. Excesul de cortizol, cauzat de expunerea permanentă la stres este principalul factor ce cauzează probleme medicale asociate stresului.

Ameliorează stările de depresie și anxietate

Ashwagandha ajută la echilibrarea hormonilor asociați cu stările de anxietate. Poate acționa și ca energizant în situații de oboseală cronică sau poate suprima acțiunea hormonilor stimulatori în situații de stres. Aceste efecte sunt de ajutor întrucât anxietatea se manifestă prin două extreme: stări de agitație continuă sau oboseală cronică.

Efectul modulator al Ashwagandhei asupra hormonilor este asigurat de withanolide, compuși activi ce funcționează ca precursori ai hormonilor ce relaxează sistemul nervos.

Asigură un somn odihnitor

Prin reglarea secreției hormonale, Ashwagandha relaxează sistemul nervos și induce un somn odihnitor. Principala sa acțiune este de a regla nivelul de cortizol și de a elimina, astfel starea de alertă permanentă acordându-i organismului susținerea de care are nevoie pentru a se odihni și regenera.

Previne îmbătrânirea prematură

Stresul prelungit cauzează o acumulare de radicali liberi, molecule reziduale ce pot afecta structura ADN-ului. Acest efect atrage după sine îmbătrânirea prematură a întregului organism. Deși corpul are resurse proprii de a elimina acțiunea radicalilor liberi, de multe ori, acestea nu sunt suficiente, mai ales în situații de stres prelungit. Ashwagandha are un efect anti-îmbătrânire dovedit prin faptul că reduce acțiunea radicalilor liberi.

Ajută cu diabetul indus de stres

Un alt efect al nivelului ridicat de cortizol este încetinirea procesului de metabolizare a glucozei și suprimarea producției de insulină, cauzând diabet de tip 2. Prin reglarea secreției de cortizol Ashwagandha poate preveni efectele negative ale acesteia asupra proceselor metabolice.

Previne distrugerea celulelor nervoase

Acţiunea radicalilor liberi afectează și celulele neuronale, cauzând apariția bolilor neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson. Un studiu publicat în The British Journal of Pharmacology, demonstrează cum withanolidele din Ashwagandha au efect neuroprotector și capacitatea de a reface conexiunile neuronale, îmbunătățind memoria și concentrarea.

Scade tensiunea arterială

Cortizolul are rol și în reglarea presiunii arteriale, dar excesul acestui hormon poate declanșa hipertensiune arterială. În acest caz, Ashwagandha poate fi de ajutor în prevenirea efectelor stresului prelungit asupra sănătății sistemului cardiovascular.

Ce trebuie să ştii când iei suplimente cu Ashwagandha: ASHWAGANDHA

  • Alege suplimente cu extract de Ashwagandha standardizat cu peste 5% withanolide
  • Verifică dacă suplimentul conține și Piper Negru pentru creșterea ratei de absorbție
  • Urmează o cură ușoară de detoxifiere pe durata suplimentării dietei cu Ashwagandha, eliminând alimente ce conțin zahăr sau faină albă

Pentru a răspunde tuturor cerințelor unui supliment pe bază de Ashwagandha, produsul ASHWAGANDHA  garantează o dublă standardizare a extractului cu 7% withanolide și 1% alcaloizi, formulă completată cu extract de Piper Negru pentru creșterea ratei de absorbție a produsului.