În medicina tradițională chinezească se spunea că „cel ce știe să aducă în armonie ficatul, știe să vindece sute de boli”. Ficatul este printre cele mai importante și solicitate organe pentru că are rolul de a transforma mâncarea în energie. 

Fără ficat, este imposibil să ai un metabolism activ, o circulație sănătoasă, hormoni echilibrați, sânge curat și o digestie bună. Simți simptome cum ar fi balonarea, constipația, oboseala sau ai dezechilibre hormonale? Atunci s-ar putea să ai nevoie de o detoxifiere a ficatului.

Cum să îți menții sănătatea ficatului în mod natural:

  1. Consumă alimente antiinflamatoare

O dietă cu un conținut scăzut de zahăr și toxine, suplimentată cu alimente bogate în fibre, este esențială pentru sprijinirea ficatului. Fiind organul responsabil pentru detoxifierea organismului, ficatul devine suprasolicitat dacă există un aport ridicat de toxine în corp. Incapacitatea sa de a curăța toxinele generează o reacție puternică din partea sistemului imunitar rezultând în inflamație, alergii și sensibilitatea digestivă.

Care este soluția? Adoptă o dietă echilibrată prin a consuma legume și fructe ce nu au fost tratate cu pesticide sau carne și ouă de la animale din ferme de mici dimensiuni hrănite natural. De asemenea, completează-ți dieta cu alimente bogate în antioxidanți și cu efect antiinflamator:

  • Legumele crucifere: broccoli, varză, conopidă sau varză de Bruxelles
  • Fructe cu antioxidanți: merișoare, afine, fructe de pădure, cireșe sau portocale
  • Condimente proaspete: turmeric, coriandru, pătrunjel sau oregano
  1. Prepară cu atenție mâncarea

Anti-nutrienții sunt substanțe ce se găsesc în mod natural în cereale, leguminoase și semințe. Aceste substanțe au rolul de a proteja planta de rozătoare și gândaci. Dacă alimentele nu sunt gătite corect pentru a elimina anti-nutrienții, atunci corpului îi va fi mai greu să digere mâncarea și pot apărea probleme digestive. Pentru a evita toate acestea, iată la ce trebuie să ai grijă:

  • Hidratează cerealele, nucile și legumele de tip boabe înainte de a le consuma
  • Gătește carnea la temperaturi mai joase pe timp îndelungat
  • Când prăjești, căldura excesivă eliberează substanțe din componența tigăii, ce pot fi absorbite de alimente
  • Evită gătitul cu alimente din conserve
  • Păstrează preparatele de origine animală în recipiente metalice sau din sticlă
  1. Alege alimente din surse organice

Sunt de evitat alimentele ce pot conține urme de pesticide, antibiotice sau hormoni sintetici, substanțe pe care ficatul le elimină foarte greu odată ajunse în organism.  În plus animalele crescute sănătos, hrănite în mod natural și plantele cultivate organic sunt mult mai bogate în nutrienți esențiali, precum Omega 3, sau antioxidanți.

  1. Fă o cură cu suplimente din plante ce stimulează funcția hepatica

Anumite plante au fost folosite de secole pentru a ajuta ficatul să metabolizeze substanțele chimice din medicamente sau antibiotiece și pentru a transforma nutrienții din mâncare în energie. Din fericire, ficatul este bine echipat pentru a putea elimina majoritatea toxinelor și a metaboliza nutrienții. Dar, o dietă incorectă și un stil de viață nesănătos pot pune în dificultate procesele efectuate de ficat.

 Iată o serie de plante ce stimulează funcția hepatică, detoxifică și regenerează celulele hepatice:

  • Armurariu are o concentrație mare de silimarină ce stimulează producția de hepatocite;
  • Frunzele de păpădie ajută la eliminarea metalelor grele din organism, curăță sângele și sistemul digestiv;
  • Extractul de anghinare ajută la reducerea colesterolului și favorizează secreția biliară;
  • Ghimbirul îmbunătățește funcțiile hepatice și are acțiune detoxifiantă.