Cât de bine știi ce trebuie să faci pentru o inimă sănătoasă? Este foarte ușor să te lași convins de preconcepțiile existente pe acest subiect. Mai ales, dacă nu primești informații complete legate de cum trebuie să abordezi o dietă pro-inimă.
„Cât mai puțină sare în mâncare, nu mai mânca alimente bogate în grăsimi și încearcă să mai slăbești” – cam așa sună recomandările medicale pe care le primești de la medicul tău chiar dacă încă nu faci parte din grupul celor de vârsta a 3-a. La ora actuală bolile cardiovasculare au o incidență ridicată chiar și în rândul celor sub 40 de ani și se datorează nivelului ridicat de colesterol.
Conform datelor Societăţii Române de Cardiologie, la fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct, iar 1 din 10 pacienţi nu supravieţuieşte.
Cele mai frecvente sfaturi despre abordările nutrționale pentru inimă pot crea confuzie dacă nu se înțelege și modul de aplicare. Deconstruim cele mai frecvente 3 mituri:
Mit #1: Alimentele bogate în grăsimi îți fac rău.
Adevăr: Este vorba de tipul de grăsimi din alimente. Există grăsimi „bune”, numite nesaturate și grăsimi „rele”, saturate. Grăsimile saturate sunt cele asociate cu creșterea nivelului de colesterol, deci acestea ar fi de evitat. Grăsimile nesaturate contribuie activ pentru a susține sănătatea sistemului nervos, a forma celule noi, a produce energie și pot chiar să echilibreze nivelul de colesterol.
Grăsimile nesaturate se găsesc în cantități mari în alune, semințe, pește, uleiuri vegetale din floarea soarelui, soia sau de măsline. Acizii grași Omega 3 și 6 sunt grăsimi nesaturate.
Mit #2: Elimină sarea din alimentație.
Adevăr: Sarea nu este inamicul, corpul nostru chiar are nevoie de ea pentru anumite procese ale inimii, mușchilor și creierului. Chiar și în cazul persoanelor cu hipertensiune, sarea nu trebuie eliminată complet. Problema sării în alimentație ține de tipologia acesteia. Sarea de masă rafinată este slabă în minerale esențiale, prin urmare aportul nutrițional pe care îl oferă este aproape inexistent. Așadar, care sunt alternativele sănătoase?
- Elimină toate alimentele procesate care sunt foarte bogate în sare rafinată: mezeluri, sosuri din comerț, sucuri din legume, alimente la conservă, chipsuri sau alunele prăjite;
- Folosește sare de mare. Are peste 80 de minerale necesare pentru diverse procese din corp;
- Seara de Hymalaya este o altă alternativă, fiind extrasă din mine subterane nu conține poluanți sau impurități.
Mit #3: Ai colesterolul ridicat, trebuie să slăbești!
Adevăr: Acest aspect ține de distribuția grăsimii în corp, nu de numărul de kilograme. Persoanele cu grăsime abdominală multă sunt predispuși la valori ridicate de colesterol. Excesul de grăsime se depune în jurul ficatului, a pancreasului și chiar a inimii, exercitând presiune asupra acestor organe. Astfel anumite procese din corp sunt afectate și apar dereglări metabolice și valori ridicate de colesterol.
În acest caz, schimbările stilului de viață trebuie să se axeze pe reglarea metabolismului, mai mult exercițiu fizic și o dietă cu alimente ce contribuie la arderea grăsimii abdominale: ovăz, migdale, ouă, grapefruit, fructe de pădure, cereale integrale sau legume cu frunze verzi.