Jumătatea lunii august este marcată în fiecare an de o sărbătoare religioasă ce are numeroase semnificaţii. Pe 15 august este Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în tradiţia populară şi ca Sfânta Maria (Sântamaria) sau Sfânta Marie Mare.

În anumite regiuni ale ţării, în preajma acestei zile, viile sunt date spre protecţia pândarilor. Totodată, descântătoarele “leagă” ciocul păsărilor astfel încât acestea să nu mai poată strica strugurii din vii. Tot ăn această perioadă, gospodinele dau de pomană din strugurii care s-au copt timpuriu. În Muntenia, se împart faguri de miere şi prune ca “să fie de sufletul celor adormiţi”.

De asemenea, este interzis să găteşti mâncare la foc cu două zile în aceste zile. Astfel rişti să atragi asupra ta necazuri în sănătate sau chiar năpasta focului.

Un alt obicei ce s-a păstrat este ca fetele tinere, de măritat, să culeagă năvalnicul în această zi, plantă ce creşte în zonele cele mai ascunse ale pădurilor. Nu oricine are acces la această plantă, însă cea care o culege va avea parte de o căsătorie cu un bărbat cumsecade şi plăcut lui Dumnezeu. Pentru ca peţitorii să poposească în gospodaria fetei respective, planta trebuie purtată în sân pe tot parcursul zilei.

Ziua de Sfânta Marie este o sărbătoare de tranzit ce face legătura între vară şi toamnă. După ce trece 15 august se crede că toamna îşi poate intra în drepturi. După această sărbătoare începe sezonul iarmaroacelor şi al târgurilor de toamnă. Vremea poate fi şi ea prognozată în funcţie de anumite “semne”: înflorirea trandafirilor chiar de Sfânta Marie Mare trădează sosirea unei toamne blânde şi îndelungate.

Toate acestea sunt tradiţii ce se păstrează din generaţie în generaţie şi ne fac să fim mândrii că suntem români. Noi vă propunem să nu uitaţi de cei dragi cu numele de Maria, Mariana, Marian şi să le faceţi un cadou chiar de aici!!!

 

11866309_494036237436723_3884370657490765816_n