Cu toții știm sau am auzit că natura este cel mai bun ”medicament” și încă din cele mai vechi timpuri, strămoșii noștri se vindecau cu ajutorul ierburilor. Cu toate acestea, nu mulți dintre noi profită de varietatea de plante făcătoare de minuni, pe care aceasta ni le oferă. Mai jos vă prezentăm cele mai comune probleme de sănătate și remedii naturale pentru fiecare dintre acestea. Sperăm să vă fie de folos!

1.       Tuşeşti? Foloseşte rozmarin!

Eucaliptolul din această plantă aromatică poate fi folosit pentru tratarea infecţiilor din sfera ORL, în special pentru calmarea tusei şi a bronşitelor. Ajută la eliberarea căilor respiratorii şi datorită proprietăţilor antiinflamatorii, poate calma durerile în gât.

2.      Te supără stomacul? Foloseşte mentă!

Menta conţine mentol, o substanţă volatilă care relaxează spasmele intestinale ce induc durerea. Anumite studii au demonstrat că menta ajută nu numai la stimularea secreţiei de bilă, dar contribuie şi la prevenirea ulcerului gastric. Aceasta are proprietatea de a neutraliza bacteriile responsabile cu problemele digestive.

3.      Crampe menstruale? Foloseşte oregano!

Câteva frunze proaspete de oregano mestecate de 3 ori pe zi, pot reduce sau elimina crampele. Componentele active, carvacrol şi timol, relaxează muşchii uterului, prevenind contracţiile dureroase.

4.      Dureri articulare? Foloseşte coaja de salcie!

Coaja de salcie, cu peste 25% salicină, este extrem de eficientă în eliminarea durerilor articulare, având o acţiune antiinflamatoare şi antireumatismală, fiind un real ajutor în cazuri de osteoporoză, reumatism sau luxaţii. Este adesea comparată ca şi acţiuni terapeutice cu aspirina de sinteză.

5.      Suferi de colon irtitabil? Foloseşte mărar!

Oamenii de ştiinţă au descoperit că principiile active (limonene) ale mărarului sunt la fel de eficiente precum antibioticele de sinteză pentru eliminarea bacteriilor intestinale dăunătoare. Uleiul de mărar lucrează pentru a stimula bila şi sucurile gastrice în stomac şi influenţează mişcarea peristaltică a intestinului.

6.      Te simţi balonat? Foloseşte pătrunjel!

Foarte popular în bucătărie, pătrunjelul este şi un diuretic natural care ameliorează retenţia de apă. Cercetătorii consideră că mecanismul prin care acţionează pătrunjelul ca și diuretic, constă în blocarea reabsorbţiei sodiului şi potasiului.

7.      Te simţi trist? Foloseşte busuioc!

Busuiocul îţi poate îmbunătăţi starea de spirit. Eugenolul şi acidul rozmarinic din compoziţia busuiocului cresc producţia de dopamină (implicată în controlul emoţiilor şi apariţia plăcerii) şi serotonină (antidepresiv natural).

8.      Eşti obosit? Foloseşte coriandru!

Coriandru este o alternativă eficientă pentru curăţarea organismului, pentru eliminarea metalelor grele din sânge, toxine care sunt responsabile de apariţia oboselii cronice şi depresiei.

9.      Uită de senzaţia de greaţă! Foloseşte ghimbir!

Ghimbirul este un remediu popular folosit pentru a elimina senzaţia de greaţă. Stimulează secreţia de sucuri digestive care ajută la neutralizarea acidului din stomac şi conţine fenoli care relaxează muşchii stomacului şi acţionează asupra ţesutului iritat asemenea unui sedativ, reducând activitatea stomacului.

10.  Migrenele nu îţi dau pace? Foloseşte valeriană!

Uleiul de lavandă este cunoscut pentru efectele sale antiinflamatoare şi capacitatea sa de a dilata vasele de sânge, reducând durerile de cap.

 

Sursă: http://www.collective-evolution.com/2014/07/15/10-herbs-that-heal/