Știați că aproape 30% dintre adulți dorm mai puțin de 6 ore pe noapte? Cauzele sunt diferite: de la stres la acele momente când stai cu telefonul în pat și scrii mesaje sau frunzărești rețelele sociale. Totuși, somnul este foarte important pentru organismul nostru. Mai jos câteva semn ale lipsei de somn:

1. Ochii

Când ai o noapte de nesomn, cei din jurul tău remarcă rapid: „Ce ochi umflați ai!”. Pleoapele par să cadă peste ochi, cearcăne negre trădează noaptea albă, iar albul ochilor se înroșește.

2. Creierul

Capacitatea de concentrare este puternic diminuată. Informațiile nu pot fi procesate, reacțiile sunt încetinite, gândirea nu este clară. Este foarte periculos să conduceți atunci când nu ați dormit suficient. Practic, orice activitate veți face atunci când nu ați dormit suficient are mari șanse să eșueze.

3. Starea de spirit

Atunci când nu dormim suficient suntem mai stresați, mai agitați și mai predispuși la stări de anxietate.

4. Inima

Numărul de ore de somn influențează direct sănătatea inimii. Un studiu realizat pe 3000 de persoane de peste 45 de persoane a demonstrat că incidența cazurilor de infarct se dublează la persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte, comparativ cu cei care au un program de somn obișnuit.De asemenea, lipsa de somn cauzează hipertensiune.

5. Nivelul glucozei din sânge

Lipsa somnului cauzează creșterea nivelului de stres, ceea ce determină organismul să secrete cortizon. Predispoziția la diabet crește semnificativ.

6. Pofte 

Somnul ne ajută să păstrăm un nivel echilibrat al hormonilor care ne dau senzația de foame (grelina) și al sațietății (leptina). Lipsa somnului încurajează secreția grelinei și inhibă leptina.

7. Sistemul imunitar

Ați pățit vreodată ca, după o noapte de nesomn, să vă simțiți slăbiți sau chiar să răciți foarte ușor? Studiile arată că este de 4 ori mai probabil să fiți afectați de un virus dacă organismul vostru este obosit din cauza lipsei de somn.

8. Elasticitatea pielii

Există un motiv pentru care există expresia „somn de frumusețe”. Nopțile nedormite își lasă amprenta pe fața noastră. Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii a invitat voluntarii să noteze cât de atractive erau diverse chipuri pe care le vedeau în față. În toate cazurile, persoanele care au avut parte de suficient somn erau notate ca fiind mult mai atractive.

9. Riscul accidentelor

S-a demonstrat că atunci când suntem obosiți, riscul accidentărilor crește. Acest lucru poate cauza atât incidente nesemnificative, cât și adevărate catastrofe: accidentul nuclear din Three Mile Island (1979), devărsarea de ulei din Exxon Valdez dar și dezastrul de la Cernobîl au fost cauzate de lipsa somnului.

10. Viața sentimentală

Un cuplu are o viață mult mai fericită dacă amândoi au parte de cel puțin 6 ore de somn în fiecare noapte. În caz contrar, certurile vor fi mult mai dese, iar frustrările fiecăruia mult amplificate. Mai mult, s-a demonstrat că apetitul sexual scade atunci când cei doi nu dorm suficient. Rezultatul: o relație cu o speranță de viață foarte scurtă.

Iar pentru a vă putea bucura de un somn odihnitor, Herbagetica vă oferă Relax Well. Aflați aici despre cum puteți să vă folosiți de puterea extractelor pentru a vă odihni cu adevărat.

Bibliografie: Your Body After a Night of Not-Enough Sleep