Comenzi telefonice: 0372918888 intre 9:00-17:00

Antiinflamatoare naturale

Inflamația este o reacție a organismului, de a se proteja și recupera în urma unei agresiuni. Agresiunea poate fi provocată de viruși, bacterii, paraziți sau factori fizici (frig, căldură, traumatism, iradiere, ultraviolete). De asemenea, și unele substanțe toxice pot provoca inflamații în organismul nostru, cum sunt pesticidele, ierbicidele și alte substanțe de acest gen.

Mult timp s-a crezut că inflamațiile fac parte din procesul de vindecare pentru anumite boli. S-a demonstrat însă că acest lucru este parțial valabil. Majoritatea bolilor degenerative derivă din inflamații cronice.
Studiile în ceea ce privesc inflamațiile au evoluat de la analiza țesuturilor la studiul la nivel nuclear. Factorul nuclear NF-KappaB este principalul mod de a „ajusta” acest efect inflamator și astfel de a lupta împotriva bolilor. Inflamațiile pot agrava următoarele patologii: cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer, diabet, artrită, boli autoimune, boli neurologice sau afecțiuni pulmonare.

Durerea, roșeața și umflătura sunt manifestările clasice ale inflamației. Imobilitatea și pierderea funcției articulațiilor pot fi rezultatele inflamației cronice. Anomaliile articulațiilor din coloana vertebrală, anomaliile structurale ale ligamentelor, tendoanele și oaselor pot provoca dureri și impun consultații neurochirurgicale.

Inflamația cronică este un adevărat pericol pentru sănătatea noastră, deoarece simptomele acesteia nu sunt evidente. Aceasta se desfășoară diferit de la o persoană la alta.

Inflamația cronică poate fi cauzată de: stres, fumat, surmenaj fizic sau psihic, sedentarismul, consumul de zahăr, uleiuri vegetale rafinate, îndulcitori artificiali, carbohidrați rafinați, consumul excesiv de alcool, antibiotice, lipsa somnului.

 

Inflamația se dezvoltă foarte bine într-un mediu acid.

Markerii specifici inflamației pot fi detectați în urma analizelor de sânge, unul din markerii cei mai importanți fiind proteina C-reactivă. Acești indicatori ai inflamației ajută și la prezicerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de boli.

 

Inflamația cronică poate destabiliza depozitele de colesterol din arterele coronare ducând la apariția atacurilor de cord și a atacurilor cerebrale.

Pe termen lung, inflamația cronică slăbește sistemul imunitar ducând la boli cronice și alte probleme de sănătate, inclusiv cancer, astm, alergii, boli autoimune, sindrom de colon iritabil, artrită, osteoporoză.

Tratamentul bolilor inflamatorii depinde atât de cauza care a provocat boala cât și de felul inflamației (acută, subacută și cronică).

Inflamația se poate reduce prin două moduri: prin alimentație, iar apoi prin administrarea de substanțe antiinflamatorii.

Alimentația corectă este cel mai bun factor de prevenție împotriva oricărei boli.

Alimentele cu rol antiinflamator conțin substanțe nutritive ce luptă eficient împotriva durerilor fizice provocate de inflamațiile interne. Aceste alimente ar trebui să facă parte din dieta zilnică a oricărei persoane, aceasta nu doar pentru efectul antiinflamator, ci și pentru multe alte proprietăți terapeutice pe care le au pentru organism.

 

Cele mai eficiente antiinflamatoare naturale sunt: peștele gras, legumele cu frunze verzi, nucile, uleiul de măsline, broccoli, semințele de chia, cerealele integrale, fructele de pădure, cireșele, ceapa și usturoiul, piperul, roșiile, sfecla roșie, ghimbirul și turmericul.

Pentru a funcționa corect, organismul uman trebuie să fie hidratat în permanență. Apa este cel mai important lichid ce ajută organismul în lupta cu inflamațiile. De asemenea, efecte foarte bune au și sucurile naturale de fructe și legume proaspete.

Un alt aspect important în reducerea inflamațiilor este reprezentat de practicarea cu regularitate a exercițiilor fizice. Aproape orice tip de mișcare contribuie la reducerea markerilor specifici inflamației.