Gastrita hiperacida

Ce este Gastrita hiperacida?

Gastrita hiperacida reprezinta inflamatia mucoasei care captuseste si protejeaza stomacul. In urma inflamatiei, mucoasa da semne de congestionare, sangerare, secreta mai mult mucus, iar contractiile musculare cresc si favorizeaza aparitia durerilor si varsaturilor. Formarea excesiva de acid si enzime necesare digestiei, determina tulburari ale secretiei gastrice resimtite sub forma de arsuri in capul pieptului si regurgitatii. 

  • CHITOSAN

    60 capsule
    Reduce greutatea, calmează foamea, reglează digestia, an...

    2990 LEI

  • STOMACALM

    60 capsule

    Calmant gastric, antiiflamator gastrointestinal, cicatr...

    2790 LEI

  • STOMACALM

    30 capsule

    Calmant gastric, antiiflamator gastrointestinal, cicatr...

    1690 LEI

  • CHITOSAN

    30 capsule
    Reduce greutatea, calmează foamea, reglează digestia, an...

    1790 LEI

Cel mai frecvent simptom la pacientii cu gastrita il reprezinta durerea abdominala. Alte simptome specifice sunt balonarea, indigestia, greata, varsaturile, senzatia de arsura la nivelul stomacului, lipsa poftei de mancare.

 

Cauze ale aparitiei Gastritei hiperacide

Gastrita hiperacida este provocata de obicei de un regim alimentar defectuos. Consumul excesiv de condimente (otet, mustar, hrean, piper) si de alimente prajite in grasimi determina agresiuni continue ale mucoasei gastrice, care pot favoriza aparitia gastritei. Un alt obicei nefavorabil este acela de a manca prea cald sau prea rece. De asemenea, nemestecarea pana la capat a alimentelor si ingerarea unor bucati mari de mancare pot provoca iritatii gastrice. Mesele neregulate, vorbitul la masa sau emotiile negative afecteaza mecanismul nervos ce declanseaza secretia gastrica.

Consumul excesiv de tutun si bauturi alcoolice, in special cele consumate pe stomacul gol, sunt raspunzatoare de cresterea contractiilor muschilor stomacali si de aparitia hiperaciditatii gastrice.

Exista, de asemenea, o serie de factori de risc care pot favoriza aparitia gastritei:

   -   Varsta peste 60 de ani
   -   Administrare indelungata de medicamente
   -   Alte afectiuni (ex: insuficienta renala cronica)
   -   Factori nocivi externi: temperaturi ridicate, efort fizic sustinut, stres

 

Tratament Gastrita hiperacida

O schema de tratament pentru Gastrita hiperacida include in general medicamente de tipul:

   -   Antiacide – complex de substante alcaline cu rol de neutralizare a secretiei acide
   -   Antisecretorii – substante ce au capacitatea de a inhiba secretia acida
   -   Pansamente gastrice – medicamente incluse in schema de tratament pentru Gastrita hiperacida cu rol de protectie si refacere a mucoasei gastrice

 

Remedii naturiste pentru Gastrita hiperacida

Pe langa terapia medicamentoasa, sunt cunoscute in prezent o gama larga de remedii naturiste pentru Gastrita hiperacida, cu rol de ameliorare si inlaturare a simptomelor afectiunii:

   -   Lemnul-dulce: principiile active din lemnul-dulce au puternice efecte antiinflamatorii, ajuta la refacerea mucoasei gastrice si protejeaza peretii stomacului de eroziunea provocata de acizi
   -   Ghimbirul:  este foarte eficient in ameliorarea simptomelor gastritei, datorita proprietatilor anti-inflamatorii si antibacteriene. Reduce inflamatia, trateaza infectia si calmeaza durerile de stomac, gazele, indigestia si senzatia de voma
   -   Frunzele de zmeur: datorita rolului lor antiacid si cicatrizant, frunzele de zmeur sunt utilizate ca si remedii naturiste pentru Gastrita hiperacida
   -   Musetelul: este indicat in terapia starilor inflamatorii acute sau cronice ale mucoasei gastrice
   -   Tataneasa: datorita alantoinei, substanta cu rol  cicatrizant si antiinflamator din radacina plantei, tataneasa este utilizata cu succes in tratarea inflamatiilor tubului digestiv
   -   Florile de salcam: au proprietatea de a calma senzatiile de pirozis (arsuri la stomac)
   -   Carbunele vegetal: administrat sub forma de pulbere sau comprimate neutralizeaza aciditatea din stomac si calmeaza durerea asociata gastritei
   -   Sucurile alcaline (de varza, cartof, morcov, sfecla rosie, castravete, urzica), consumate in stare proaspata reduc aciditatea din organism si actioneaza ca un adevarat pansament gastric
   -   Iaurtul, smantana: calmeaza durerile de stomac si reduc senzatia de caldura asociata afectiunii

Tratarea gastritei, implica dincolo de tratamentul recomandat, adoptarea unui regim alimentar echilibrat, din care să fie excluse alimentele condimentate si grasimile, care pot agrava inflamatia de la nivelul mucoasei stomacului.